Warsztaty

Na warsztatach pokazujemy jak na nowo odnaleźć drogę do pełnego zdrowia. Jak dokonywać dobrych wyborów jeżeli chodzi o jedzenie ale także cały styl życia. Jak przeprogramować nasze nawyki które Nam już nie służą. Uczymy także dzieci i ich rodziców/opiekunów jak od najmłodszych lat dbać o zdrowie i brać za nie odpowiedzialność.

Brak świadomości o Żywieniu

Brak świadomości to jedna z głównych przyczyn naszego złego stanu zdrowia. W dobie dobrobytu, dostatku wszystkich produktów na okrągło nie wiemy co mamy jeść. Coraz to nowe diety, nowoczesne podejście do jedzenia (przetwarzanie), pośpiech i wszechogarniający przemysł przekąsek zbiera żniwa.

Podstawą zdrowego stylu życia są:

• Świadome odżywianie – to jest wiedza dotycząca samego siebie i tego jaką żywność Twój organizm toleruje. Spożywanie naturalnej żywności i picie czystej wody.
  • Usunięcie z jadłospisu źródeł wszelkich toksyn (konserwantów, ulepszaczy, barwników ).
  • Zmiana nastawienia psychicznego – poczucie własnej wartości nie pozwoli nam na jedzenie śmieci.
  • Ćwiczenia fizyczne, relaksacyjne, uważności, oraz zdrowy sen.

Stres i bezsenność wspomagają głód

Stres i bezsenność wzmagają głód. Tycie jest oczywiście bardzo złożonym procesem. Pokarmy, które spożywamy (mocno przetworzone) przejmują władzę nad naszymi mózgami i hormonami – a aktywności mamy coraz mniej. Badania wykazały, że chroniczny stres prowadzi do zwiększenia uczucia głodu i jedzenia na pocieszenie. Podczas stresującej sytuacji nasz organizm uwalnia ogromne ilości hormonów stresu. takich jak kortyzol i adrenalina. Pozwala to Nam na podjęcie decyzji: walczymy, czy uciekamy?

Receptą na zdrowie i dobre samopoczucie

Receptą na zdrowie i dobre samopoczucie może być odpowiednio zbilansowana dieta oparta o produkty naturalne bogate w wartościowe substancje odżywcze. Natura jest mądra i wprowadziła swoiste zabezpieczenie, chroniące nas przed zgubnymi skutkami spożywania cukru. Tym zabezpieczeniem jest błonnik, który naturalnie występuje w całych warzywach i owocach (nie w sokach owocowych).

Zawsze lepiej wybrać tak zwane mniejsze zło i zamiast cukru wybrać jego zdrowszy zamiennik – a najlepiej oduczyć się dodawania jakichkolwiek substancji słodzących, ponieważ działa to na nas jak narkotyk – im więcej go jemy tym większą ochotę na niego mamy. Odstawienie cukrów i jego zamienników porównywalne jest do odwyku. Cukier negatywnie wpływa na nasz cały organizm, a nawet przyspiesza starzenie – nadmierne spożywanie sacharozy powoduje przyłączenie się reszt cukrowych do białek, co uszkadza ich strukturę i sprawia, że nie pełnią należycie swojej roli. W skórze uszkodzeniu ulega kolagen i elastyna, przez co staje się wiotka i skłonna do zmarszczek.

Zadbaj już dziś o swoje zdrowie

Zadbaj już dziś o swoje zdrowie – i przejmij odpowiedzialność za nie!
Człowiek uważny, świadomy przeważnie wie co spowodowało jego niedomaganie. Wzięcie odpowiedzialności za własne zdrowie (z pomocą specjalisty) to jest to co każdy powinien zrobić. Żaden nawet najcudowniejszy lek nie uzdrowi Nas bez zmiany stylu życia, który do tego doprowadził. Nie łudźmy się, że ktoś zrobi to za Nas, to Nasze zadanie – dbać o siebie. Jedzenie jakie spożywamy ma kluczowy wpływ na to jak funkcjonuje nasz organizm oraz na ile potrafi sobie poradzić z zewnętrznymi chorobami.